OPINIÓ l La moció de censura d’Altafulla o la batalla pel relat

JORDI SALVAT

El proper 10 de maig es votarà a l’Ajuntament d’Altafulla la segona moció de censura de la seva història, un nou capítol en aquest Joc de Trons a què ens té acostumats els darrers anys la localitat del Baix Gaià. Set regidors dels vuit de l’oposició volen convertir Montse Castellarnau (Alternativa Altafulla) en la nova alcaldessa de la localitat del Baix Gaià enlloc de Jordi Molinera, que comparteix coalcaldia amb Alba Muntadas des que l’EINA-ERC va guanyar les eleccions el mes de maig de 2019. Fins a finals de l’estiu passat van governar amb un pacte amb el PSC i ARA Altafulla però la marxa de les dues regidores els va deixar en minoria. ARA Altafulla és ara -i valgui la redundància- la clau en aquesta maniobra política amb el seu vot.

Malgrat les ganes d’alguns regidors de l’oposició, l’Alternativa Altafulla va descartar llavors la moció de censura. Semblava que el pla dels ecosocialistes era desgastar l’EINA-ERC en el mes d’any i mig de mandat que quedava amb una oposició dura i guanyar les eleccions de 2023. L’esfondrament de part d’un emblemàtic restaurant situat arran de mar a causa del fort temporal de Sant Jordi va precipitar els esdeveniments i al cap de tres dies entraven al registre municipal la moció de censura. Argumentaven que la inacció, la ineptitud i la prepotència del govern havia causat aquella situació i que es veien obligats a impulsar una moció de censura gairebé a contracor.

I ho podia semblar veient aquell dimarts l’actitud d’algun dels regidors en l’acte en què els impulsors de la moció escenificaven la seva signatura a la sala de plens. El dia abans s’havia viscut un ple municipal mogut, amb crits i fins i tot llançament d’ous. L’oposició havia mobilitzat els seus votants més fidels per reforçar aquest relat de situació extrema en què la moció de censura era inevitable i calia un “govern de salvació” per Altafulla, en paraules del juntista Hèctor López Bofill. Un futur govern que tindrà un regidor no adscrit gestionant àrees de govern i qui signarà serà un altre regidor i, en canvi. no comptarà, per ara,  amb la participació de la regidora d’ARA Altafulla, Natalia Sanz, que afirma que continua formant part de l’oposició. I si un mèrit té aquest govern és aconseguir unir dos regidors, Hèctor López Bofill i Xavier Rofas, que fa mesos que mantenen una guerra freda -en alguns moments s’escalfa, sobretot a Twitter- després de la marxa del segon del grup municipal de Junts. Coses del poder.

L’EINA-ERC va tardar tres dies a reaccionar a la presentació de la moció de censura i ho va fer omplint la plaça del Pou amb desenes dels seus simpatitzants i dirigents i càrrecs polítics republicans del territori. El relat que venien era diametralment diferent, parlant de “moció de la mentida” i denunciant l’aprofitament d’una desgràcia per a presentar-la. I van voler desarmar aquest relat de la inacció anunciant per sorpresa l’obertura del Casal La Violeta el 6 de maig i la connexió de la urbanització Brises del Mar amb el CAT i recordant les gestions amb Costes de l’Estat per la platja. Dilluns el seu responsable, Antoni Espanya, havia tirant un cable a l’EINA-ERC afirmant que un abocament de sorra com els que cada final de primavera es fa a la platja altafullenca no hauria evitat la desgràcia del restaurant Voramar.

L’EINA-ERC pot aprofitar aquest nova etapa a l’oposició per analitzar els errors comesos en aquests tres anys de govern i perquè no ha sabut mantenir l’acord amb el PSC i ARA Altafulla signat a inici de mandat. Són molts els que assenyalen que Molinera i Muntadas governaven com si els republicans tinguessin majoria absoluta, sense tenir en compte que depenien de dos socis que, com s’ha demostrat, eren imprescindibles, I potser no valorant prou les maniobres de l’Alternativa, que no esperava de cap manera la derrota de 2019 i se sentia que li havien pres una cosa que els pertanyia. Quan han tingut l’opotunitat, han recuperat el poder. És el moment de l’examen de consciència entre els republicans.

Si la moció de censura s’aprova aquest proper 10 de maig i també si saltés la sorpresa i algun dels regidors signants es tirés enrere, viurem un darrer any de mandat molt tens a Altafulla. S’han traspassat límits aquests darrers mesos i les relacions entre els membres de l’Ajuntament estan molt tocades. Esperem que no es transmeti a la ciutadania. A les xarxes socials, l’ambient ja és molt tòxic des de fa temps, La sessió en què es votarà la moció de censura serà un termòmetre important per avaluar-ho tot plegat.

Però, per a saber quin és el relat que s’imposa – si el dels signants de la moció o el dels que en rebran les conseqüències- haurem d’esperar al maig de 2023 quan els altafullencs i altafullenques tornin a votar. L’acció d’aquest “govern de mínims” i la resposta d’una EINA-ERC que està acostumada a fer oposició, com ho va demostrar entre els anys 2016 i 2019 seran nous elements que hauran de valorar la ciutadania en un nou mandat molt mogut -possiblement massa- a Altafulla. Veurem quin dels  dos relats compra la majoria dels votants, que fan poc soroll, no fan cas dels ganivets que volen a Twitter i cada quatre anys, el darrer diumenge del mes de maig, introdueixen el seu vot a l’urna. Són els que decideixen majories.

Hemeroteca

Tweets recents

Share This