Torredembarra es quedarà sense la protectora d’animals a final d’any

REDACCIÓ

El proper 31 de desembre és la data límit perquè la Societat Protectora d’Animals de Catalunya (SPAC) aconsegueixi 120.000 euros per comprar els terrenys que des de fa 25 anys ocupa la Protectora d’animals de Torredembarra i que gestiona. Són els diners que demana el propietari de la finca, que l’ha posat a la venda per la seva jubilació i ha donat de temps fins a final d’any a SPAC per trobar el finançament necessari per a l’adquisició de l’espai o bé cessar l’activitat de manteniment i cura dels animals que hi ha allà, que actualment són actualment uns 280 animals, entre gossos i gats.

Quan queda menys d’un mes i mig per arribar a la data límit, l’SPAC no és gens optimista amb trobar una solució per a la continuïtat de la protectora. “Els 120.000 euros que demanen són molts diners. Des de l’abril que ho sabem i ens hem mogut molt, però fins ara estem molt lluny d’aconseguir-los”, afirma Pau Ceba, un dels treballadors de la protectora de Torredembarra, que diu que no han tirat la tovallola però ara per ara necessitarien “un miracle”. A la seva mateixa pàgina web també ho qualifiquen així.

Comprar els terrenys és la solució més senzilla des del punt de vista logístic ja es disposa d’un espai habilitat i els permisos pertinents. Una altra opció seria buscar una nova ubicació al Tarragonès o el Baix Penedès, que és el territori on donen servei. Ceba reconeix que és una solució en aquests moments difícil perquè necessitarien permisos i construir unes mínimes instal·lacions i el temps se’ls tira a sobre.

Conscients que la solució és molt difícil, l’SPAC manté la seva crida per aconseguir més adopcions per als animals que hi ha ara a la protectora. Després d’unes setmanes de campanya, han aconseguit algunes adopcions, cosa que resulta especialment complicada d’aconseguir amb els gossos d’algunes races potencialment perilloses. Si tanquen a final d’any, els animals que no hagin estat adoptats hauran de ser reubicats en guarderies canines, però serà una solució temporal perquè no en podran mantenir el cost durant molt de temps.

Des de SPAC expliquen que a través de la seva pàgina web (spac.cat) es pot accedir a les fitxes de tots els animals que tenen a la protectora per tal de facilitar el procés d’adopció. Allí també es poden fer donacions en metàl·lic. Expliquen que les donacions es faran públiques i si no es compleix cap dels dos objectius per seguir -continuar a les actuals instal·lacions o trobar-ne unes altres-, els diners recaptats es  destinaran a reubicar en guarderies els animals que quedin o en despeses que en puguin derivar. Les darreres setmanes han multiplicat la difusió de l’actual situació a través de les xarxes socials, fires especialitzades i causes benèfiques.

Un quart de segle d’activitat

A finals del passat mes de juliol, concretament el dia 28, es van complir 25 anys de l’obertura de la Protectora d’animals de Torredembarra. Ubicada en uns terrenys a tocar de l’autopista AP-7, aquesta associació porta treballant dues dècades i mitja en la recollida i cura d’animals abandonats, especialment gossos. Per commemorar l’efemèride, es van organitzar algunes activitats a la protectora, com un canicross amb donatius a l’entitat i una xerrada a les instal·lacions de la protectora a càrrec de l’especialista en psicologia del gos Borja Capponi, molt conegut perquè va ser el conductor del programa de televisió Malas Pulgas.

En el seu naixement, l’entitat va tenir com a madrines a Marcelle Geneviève Parmentier i Odile Rodríguez de la Fuente, vídua i filla del reconegut divulgador i naturalista espanyol. Les dues van assistir a la inauguració de les instal·lacions ara fa 25 anys. Una placa ho recorda.

Actualment treballen sobretot amb convenis amb diversos ajuntaments del territori, que estan obligats a disposar d’aquest servei segons la Llei de Protecció Animal. No tenen acord, però, amb l’Ajuntament de Torredembarra, ja que aquest treballa amb l’empresa Última Llar, situada a Reus. Així doncs, si hi ha un gos abandonat a la Torre, aquest va a la ciutat del Baix Camp. Una altra font d’ingressos per a la Protectora és la subvenció que arriba des de la Diputació de Tarragona, l’única administració que els hi permet optar a ajudes.

Tenen diversos socis i organitzen jornades i, finalment, obtenen finançament de les mateixes adopcions, que tenen un cost de 150 euros, ja que ells s’encarreguen de desparasitar, xipar i esterilitzar els animals. Els números de la protectora torrenca són molt ajustats i això encara complica més trobar una solució per continuar als actuals terrenys.

Foto: Una imatge de les instal·lacions de la Protectora d’animals de Torredembarra. / JOAN CASAS

Hemeroteca

Tweets recents

Share This